Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēdējos gados mājokļa iekārtošanā plašu popularitāti iemantojuši iebūvējamie skapji. Tie ir ērti, praktiski un viegli pieskaņojami dzīvojamo telpu interjeram, tos var ierīkot brīvajās nišās vai pie jebkuras sienas. Galvenā iebūvējamā skapja priekšrocība ir tā, ka šādu skapi pasūtītājs izplāno pats atbilstoši savām vēlmēm, vajadzībām un telpas īpatnībām.

Plānojums

Ja vieta ļauj, mājoklī der ieplānot divas skapju zonas. Viena no tām atrodas priekšnamā, kur parasti tiek novietotas virsdrēbes, apavi un dažas saimniecībā noderīgas lietas. Otru skapju zonu der ieplānot guļamistabā. Ja jūsu guļamistaba ir pietiekami liela, ka varat nodalīt apmēram sešus kvadrātmetrus telpas, izveidojiet garderobes istabu. Tajā būs iespējams ne tikai uzglabāt drēbes, bet arī ģērbties. Ir pieejamas speciālas garderobes telpām paredzētas karkasa sistēmas no alumīnija, kam nav nepieciešamas starpsienas. Tās stiprina pie griestiem un grīdas. Ir arī otra veida garderobes sistēmas (speciāli pakaramie, plaukti, atvilktnes un grozi), kas stiprināmas pie starpsienām.

Lai optimāli saplānotu savu drēbju skapi, novērtējiet savas ģimenes garderobes lielumu un vajadzības.

Konstrukcijas

Iebūvētos skapjus iespējams ievietot nišās, ailēs un istabas stūros. To uzstādīšanai izmanto telpas sienas, griestus un grīdu. Tie var būt piesaistīti pie vienas vai vairākām sienām.

Iebūvējamo skapju sistēmas elementi:

· iekšējais plānojums, ko iespējams individuāli uzprojektēt un uzbūvēt atbilstoši katra vēlmēm un vajadzībām un kas parasti sastāv no plauktiem, pakaramajiem un stangām apģērbu uzkāršanai;
· durvju rāmis (tērauda vai alumīnija);
· treki, gar kuriem slīd skapja durvis;
· ritentiņi , kas nodrošina durvju slīdēšanu;
· durvis. Visbiežāk tiek lietotas bīdāmās durvis, kur pildmateriāls iemontēts rāmī. Pieejamas arī salokāmās durvis, kas piemērotas telpās, kur ir maz vietas. Vēl ir tradicionālās veramās durvis, taču tās nevar lietot šaurās vietās, tādēļ iebūvējamo skapju konstrukcijās tās nav tik populāras.

Labi aprīkotas bīdāmo durvju sistēmas papildus ir apgādātas ar fiksatoriem, kas ļauj durvis noturēt jebkurā stāvoklī.

Bīdāmās durvis var būt iekārtas — tad to svaru notur un darbību nodrošina augšējā sliede ar rullīšiem. Vēl var būt tā dēvētā slīdošā konstrukcija. Šādā variantā durvju svars balstās uz grīdas sliedes un rullīšiem, bet augšējā sliede kalpo kā vadotne.

Iebūvēto skapi iespējams izveidot pašu rokām, pasūtot tikai bīdāmo durvju sistēmu, kas aizsegs skapja saturu ziņkārīgo acīm. Tas finansiālā ziņā atmaksāsies, jo skapja iekšējā konstrukcija maksā tik pat vai pat vairāk par pašām durvīm.

Dažas nianses veiksmīgai skapja plauktu sistēmas uzkonstruēšanai

* Iebūvētā skapja ailes dziļumam jābūt vismaz 65 cm.
* Sliedes platums, pa kuru bīdās durvis, ir 6-7 cm, tas jāņem vērā, projektējot plauktu platumu nišā.
* Apakšējā zona līdz 0,5 metriem ir izmantojama retāk lietojamiem priekšmetiem. Tajā varat ievietot, piemēram, ceļojuma somas.
* Zonā no 0,5 līdz 1,7 metriem novietojiet visbiežāk lietotos priekšmetus.
* Zona virs 1,7 metriem ir grūti aizsniedzama, tajā ievietojiet reti lietojamus un nesezonas priekšmetus (somas, gultas veļu, slēpes, slidas u.c.)
* Vīriešu apģērbu novietošanai attālumam starp stangu un plauktiem zem tās vajadzētu būt 1,75 m, sieviešu apģērbiem - 1,55 m.
* Vīriešu kreklu un žakešu pakarināšanai var paredzēt divas zonas, vienu virs otras, katras zonas augstums 1,05 m. Piekļūšanai apģērbiem augšējā rindā var izmantot speciālu pakaramo-āķi, kāpnes, vai arī iebūvēt speciālu liftu augšējās stangas nolaišanai lejā.
* Labākais augstums plauktiem ir 1,6 m no zemes. Tajos parocīgi glabāt džemperus, džinsus, sporta apģērbus u.c.
* Labākais augstums atvilktnēm un groziem ir 1,25 m no zemes, tajos ērti glabāt veļu un zeķes. Trikotāžu labāk glabāt grozos, kuros tā vēdinās, savukārt veļu un zeķes - atvilktnēs.
* Daudzās garderobes sistēmās ir speciāli kurpju pakaramie un grozi.

Materiāli

Iebūvējamo skapju plaukti lielākoties tiek veidoti no lamināta (parasti 16mm bieza kokskaidu plātne), tādēļ plaukta garumam nevajadzētu pārsniegt 1 metru. Pretējā gadījumā tie var ieliekties, ja plauktā būsiet salikuši vairāk drēbju. Vislabāk ik pēc 60 cm izvietot plauktu turētājus, kas gan mazliet bojā kopējo skapja iekšskatu.

Bīdāmās durvis veido rāmis un pildījums. Rāmis vienlaikus ir arī rokturis, aiz kura durvis tiek bīdītas. Durvju mehānisms konstruēts tā, lai bez piepūles varētu pārbīdīt durvis augstumā līdz trīs metriem.
Durvju pildījumu veido no dažādiem materiāliem: lamināta plātnēm, dabīgajiem finierējumiem, stikliem, dekoratīvajiem režģiem un citiem materiāliem. Šobrīd vispopulārākais durvju pildījuma materiāls ir matētais stikls un spogulis. Pēdējais variants ieteicamas šaurās priekštelpās, jo spogulis dos telpas paplašināšanas efektu.

Ja nevēlaties skapi izcelt savā interjerā, tā sienas var nokrāsot tādā pašā krāsā kā istabas sienas – tad skapis tiks uztvers nevis kā mēbele, bet gan kā viena no sienām.

Tērauda sistēmu rāmji un treki ir darināti no lokšņu metāla, kas klāts ar speciālu emalju. Tās kvalitāte bieži vien atkarīga no cinka, lakas un grunts slāņu kvalitātes. Nav arī mazsvarīgi, no kādas kvalitātes tērauda ražots pats profils. Pastāv viedoklis, ka alumīnija sistēmas ir drošākas nekā tērauda, jo alumīnija profils ir biezāks, turklāt vertikālās un horizontālās detaļas savienotas ar papildstiprinājumiem. Tas durvju konstrukciju padara maksimāli izturīgu. Turklāt alumīnija izstrādājumus neapdraud korozija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!