Foto: F64
Dabas aizsardzības pārvalde Līgo svētku svinētājiem pirms vainagu pīšanas un svētku pušķu veidošanas aicina atcerēties, ka pļavās atrodami arī reti un saudzējami augi, kurus ir aizliegts noplūkt, portālu "Delfi" informēja Dabas aizsardzības pārvaldē.

Pirmssvētku laikā Dabas aizsardzības pārvaldes valsts vides inspektori lūkos, lai netiktu plūkti aizsargājamie augi īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, un pārbaudīs arī puķu un Jāņu zāļu tirgus, lai novērstu aizsargājamu augu tirdzniecību.

Atrodot Latvijas retos un aizsargājamos augus, tai skaitā savvaļas orhidejas - naktsvijoles, purva dzeguzenes, dzegužpirkstītes, dzegužpuķes vai dzegužkurpītes, kā arī Sibīrijas skalbes vai noziedējušās, pūkainās silpurenes, Dabas aizsardzības pārstāvji aicina baudīt šo augu krāšņumu dabā vai iemūžināt šos augus fotogrāfijās, kā arī atcerēties, ka Sugu un biotopu aizsardzības likums aizliedz īpaši aizsargājamos augus vai to daļas lasīt, noplūkt vai izrakt, kā arī aizliegts pārdot, dāvināt, kolekcionēt vai audzēt savvaļā ievāktus aizsargājamos augus.

Šādas aizliegtas darbības ir administratīvi sodāmas, piemērojot naudas sodu fiziskām personām līdz 500 latiem, bet juridiskām līdz 1000 latiem, konfiscējot nelikumīgi iegūtos augus.

Dabas aizsardzības pārvalde tāpat atgādina, ka droši plūkt un pīt vainagos drīkst rudzupuķes, pīpenes, sarkano un balto āboliņu, suņuburkšķus, papardes, kalmes, madaras, asinszāli, birztalu nārbuli, raspodiņu, vībotnes, magones un citus vasaras visgarākajās dienās ziedošos augus.

"Arī visus bieži sastopamos augus nedrīkst plēst ar saknēm un nevajag noplūkt pēdējo krāšņo ziedu pļavā. Vēl der paturēt prātā, ka Latvijā ir arī indīgi un bīstami augi - velnarutki, gundegas, latvāņi un citi, kurus labāk atstāt tur, kur tie ir," norāda DAP speciālisti.

Atsvaidzināt atmiņā dažu reto un aizsargājamo augu izskatu varat ieskatoties bukletā "Mīli ar acīm" vai fotogalerijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!